Binnen het kernthema Energiebewust en duurzaam worden vier projecten uitgevoerd in samenwerking met Stichting InduSym. Deze projecten zijn gebundeld onder de vlag Smart Synergy Helmond. Smart staat voor de slimme uitrol van innovatie in de praktijk, Synergy staat voor de synergie tussen symbiose en energie: verduurzamen door samenwerking. Door deze losse projecten te verbinden onder één vlag, is een basis gelegd om samen te werken met partners buiten Helmond en om cofinanciering te zoeken uit regionale, provinciale en landelijke gelden. Inmiddels is een OPZuid-subsidie toegekend door Stimulus.
Onder Smart Synergy Helmond vallen de vier lopende projecten:
Onderstaande paragrafen beschrijven kort de aanleiding, de belangrijkste resultaten en het vervolg van deze deelprojecten.
Aanleiding
Groot Schooten is door Gemeente Helmond aangewezen als pilotgebied energietransitie. Hier, en op de aangrenzende Automotive Campus, ligt de potentie om 400.000 m3 aardgas te besparen door aanleg van een warmtenet. Dit ontzorgt bovendien ondernemers en pandeigenaren die willen of moeten overstappen op duurzame energievoorzieningen.
Resultaten
Vervolg
Op Groot Schooten zijn reeds twee WKO’s aanwezig. Één is in bezit van Kuijpers, de tweede is eigendom van Hurks en wordt door Kuijpers gerenoveerd met de intentie die over te nemen. De verwachting is dat eind maart 2021 de renovatie en overname is afgerond. Daarmee heeft Kuijpers een systeem in handen met overcapaciteit, waarop bedrijven aan kunnen sluiten. Dit kan vervolgens gefaseerd worden uitgebreid om heel Groot Schooten te verduurzamen.
Aanleiding
De periodiek lage waterdruk op het leidingnet van Brabant Water en het verplichte terugbrengen van het gebruik van grondwater op Bedrijventerrein Zuid Oost Brabant (BZOB) vormde de aanleiding voor een samenwerking met HydroBusiness, Colsen en BrabantWater. Met hen is het project gestart om met een proceswaterfabriek een groot deel van het lokale afvalwater om te zetten tot weer bruikbaar proceswater. Zo wordt drinkwatergebruik vermeden en neemt de belasting op het riool af.
Resultaten
Vervolg
Momenteel wordt een detailontwerp van de proceswaterfabriek uitgewerkt en wordt een definitief businessplan opgesteld. Als de zuiveringstarieven gunstig zijn, worden in een volgende fase contracten gevormd met de deelnemende bedrijven. Naar verwachting kan daarna in januari 2022 gestart worden met de bouw die naar verwachting tot augustus 2022 duurt. Er kan reeds gestart worden met de productie van demiwater voordat de afvalwaterzuivering is gerealiseerd. De bron voor het water is dan tijdelijk de Zuid-Willemsvaart.
Voordelen ondernemer
De voordelen van de proceswaterfabriek voor de ondernemer zijn een goedkopere afvoer van afvalwater, een goedkopere bron van demiwater, zekerheid van een constante levering, de lokale productie en beschikbaarheid van biogas en natuurlijk duurzaamheid door hergebruik van afvalwater en restwarmte.
Heeft u interesse of wilt u meer weten over het project stuur dan een mail naar parkmanager@bedrijventerreinenhelmond.nl
Onder proceswater wordt verstaan: water voor industriële doeleinden (transportmiddel, reinigingsmiddel, grondstof etc.) echter niet voor menselijke consumptie geschikt.
Aanleiding
Bij de inventarisatie van waterstromen voor de proceswaterfabriek is ook gas- en elektriciteitsverbruik in kaart gebracht op bedrijventerrein BZOB. Met de uitwisseling van warmte tussen bedrijven kan tot 8 miljoen m3 aardgas worden bespaard.
Resultaten
Er is met Engie een samenwerking gestart om de haalbaarheid van een warmtenet te onderzoeken. Hiervoor is een pakket van relevante informatie en gegevens opgesteld en met Engie gedeeld onder een geheimhoudingsverklaring. Drie lopende trajecten worden meegenomen in deze verkenning:
Vervolg
Midden december 2020 wordt door Engie een terugkoppeling gegeven op de aangeleverde gegevens en wordt de onderzoeksrichting besproken. Naast een warmtenet voor BZOB, worden ook uitwisselingen met de aangrenzende wijk Brouwhuis en een samenwerking met Ennatuurlijk onderzocht. Behalve wamteuitwisseling wordt ook gekeken naar andere circulaire samenwerkingskansen op BZOB. Er worden in een biocomposteerder bijvoorbeeld ook vaste stoffen geproduceerd die kunnen worden verwerkt tot kunstmest of biobased plaatmateriaal.
Aanleiding
De hoeveelheid gegevens over afval en grondstoffen in de InduSym database blijft toenemen. Er worden geregeld kleine matches gemaakt op het platform en er ontstaat ook inzicht in de hoeveelheid en types afval in Helmond. Dit inzicht geeft aanleiding tot het opstarten van grotere uitwisselingen. Bedrijven hebben aangegeven dat ze hun restafval graag zouden scheiden. Het is nu vaak nog niet rendabel om fracties als plastic of papier los op te halen, maar binnen een afvalcollectief kan dit wel tegen gunstigere tarieven gedaan worden.
Resultaten
Met Suez zijn verkennende gesprekken gevoerd. In samenwerking met Renewi en twee stagiairs van de Fontys is een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het opzetten van een afvalcollectief. Hieruit zijn drie aanbevelingen gekomen:
Vervolg
Midden december 2020 wordt met Renewi begonnen aan een concrete opzet voor de pmd-ophaalroute. Als hier veel animo voor is, kan het afvalcollectief worden uitgebreid met meerdere partijen en kan onderzocht worden welke types afval nog meer collectief op te halen zijn.
Vanuit dit collectief kan het afvalmanagement worden geïnnoveerd, bijvoorbeeld met smart chips die real-time containers monitoren zodat het aantal vervoersbewegingen en onnodige ledigingen wordt verminderd.
Tekst van Smart Synergy Helmond (bedrijventerreinenhelmond.nl)