Van initiatief tot ecosysteem
InduSym bouwt aan circulaire samenwerking tussen bedrijven. Niet met losse projecten, maar via een beproefd stappenplan waarmee we bedrijventerreinen begeleiden van ad-hoc initiatieven naar een volwassen circulair ecosysteem. Wij noemen dit het Circulariteitstraject.
Veel bedrijventerreinen starten met de wens om “iets met circulariteit” te doen. Vaak ontbreekt een helder vertrekpunt of structuur. Met het Circulariteitstraject brengen we samen met lokale partners de huidige situatie in kaart, bouwen we aan concrete pilots – zoals collectieve afvalinzameling – en leggen we de fundamenten voor duurzame samenwerking. Denk aan heldere afspraken, eigenaarschap en gezamenlijke ambitie een Circulair Afvalcollectief.
Slimme stappen, lokaal toegepast
Ons traject bestaat uit een circulair 10 stappenplan, van een nulmeting tot een structurele uitvoeringsorganisatie. Het traject is modulair en wordt altijd aangepast aan de lokale context – of het nu gaat om een havengebied, maakindustrie of gemengd terrein. We starten klein, zichtbaar en tastbaar, en werken stap voor stap toe naar professionalisering, opschaling en integratie in bedrijfsvoering en beleid.
Meer dan afval
Wat begint als een pilot, groeit al snel uit tot een breder samenwerkingsmodel. In het Circulariteitstraject creëren we ruimte voor hergebruik, sociale werkgelegenheid, retourlogistiek, materiaalinnovatie en kennisdeling. Zo ontstaat een circulair ecosysteem waarin bedrijven elkaar versterken – economisch, ecologisch én sociaal.
Specialist in systeemverandering
InduSym is specialist in het begeleiden van deze trajecten. We hebben ervaring in meerdere gemeenten en regio’s en weten wat werkt – en wat niet. Geen overhaaste ingrepen, maar een zorgvuldig opgebouwde structuur met draagvlak, resultaat en groeipotentieel.
In 2025 werd onze aanpak bekroond met De Ster van het Bedrijventerrein – een landelijke erkenning voor de meest innovatieve en toekomstgerichte samenwerking op een bedrijventerrein. Een bevestiging dat onze werkwijze werkt: van visie naar uitvoering, van afvalstroom naar ecosysteem (bron: https://pvbnederland.nl/)
Nieuwsgierig hoe dit eruitziet in de praktijk?
Bekijk onze projecten of neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!